Klimatutmaning 6 – Hur kan du påverka? Ta till dig information! Berätta för andra hur du klimatfastar!
Påverkanspilen – mät en förändringseffekt på klimatet
Påverkanspilen beskrivs i boken Klimatpsykologi – hur vi skapar hållbar förändring (Hylander, Andersson, Nylén). Påverkanspilen är ett verktyg som visar hur stor och hur långsiktig effekt en aktivitet har för klimatet. Det vi vill är förstås att göra aktiviteter som ger hög effekt på lång sikt.
Allt positivt vi gör för klimatet hamnar någonstans längs dessa två dimensioner. Innan vi sätter igång med något kan vi fundera på vad vi önskar för resultat av våra handlingar. Bidrar de till en långsiktig förändring? Eller är de framför allt korta punktinsatser och projekt där förändringen efter ett tag återgår till utgångsläget?
Låg påverkan, kortsiktig effekt
Att byta till LED-lampor, sopsortera, sprida information om miljöproblem. Det här förändrar inte strukturen, utan samhället går vidare som vanligt. Ingen större skillnad på utsläppskurvorna eller ekosystemet. Det är inte fel och det kan leda till större förändring på sikt, men det är inte med hjälp av de här aktiviteterna som vi kommer att klara klimatkrisen.
Låg påverkan, långsiktig effekt
Ett exempel är EU:s förbud mot sugrör i plast. När det finns en lag behöver man inte om och om igen låta bli att köpa sugrören. Därför blir det långsiktigt. Men inte nämnvärt stor effekt på ekosystemet.
Hög påverkan, kortsiktig effekt
Livsstilsval som har stor påverkan på privata koldioxidutsläpp; odla maten själv, gå över till växtbaserad och lokalproducerad kost, avstå från att flytta, byta till förnyelsebar energiförsörjning. Stor påverkan på en enskild individs totala klimatavtryck, och det skulle ha stor effekt på utsläppskurvan globalt – om alla människor i högutsläpparländer gjorde förändringarna nu, genast. Men beteendeförändringar på individnivå leder sällan till stora resultat, och är kortsiktiga för de gäller bara så länge just jag gör dessa förändringar.
Hög påverkan, långsiktig effekt
Att organisera sig i en grupp som jobbar för att ändra de lagar som reglerar utvinningen av kol, olja och fossilgas. Organisera sig i ett långsiktigt arbete för att förändra det ekonomiska systemet så att de planetära gränserna, snarare än evig tillväxt, anger riktningen.
För den stora effekten behöver vi ändra strukturer, lagar och regleringar.
Ta reda på vad dina politiker har för planer och ambitioner
Så vad gör politikerna, de som har möjlighet att lagstifta och reglera? I år är det valår – ta del av vad våra politiska partier har för planer och ambitioner – och gör ett klimatsmart val i höst!
Länkar till riksdagspartiernas hemsidor och vad de skriver om sitt klimat- och miljöarbete:
Centerpartiet
https://www.centerpartiet.se/var-politik/politik-a-o/klima
Kristdemokraterna
https://kristdemokraterna.se/miljo-och-energi/
Liberalerna
https://www.liberalerna.se/miljo-och-klimat
Miljöpartiet
https://www.mp.se/politik/klimat-miljo
Moderaterna
https://moderaterna.se/miljo-och-klimat
Socialdemokratena
https://www.socialdemokraterna.se/var-politik/a-till-o/klimat
Sverigedemokraterna
https://sd.se/our-politics/klimat-och-vaxthusgaser/
Vänstern
https://www.vansterpartiet.se/politik/klimat/
Grön kyrka och fasteutmaningen 2022
Älvsjökyrkan ansluter sig till Grön kyrka, du kan läsa mer om det och om årets fasteutmaning här. Har du någon fråga till gruppen för Grön kyrka kan du kontakta dem på info@alvsjokyrkan.se.