På väg mot Kiev

Bakom en större skåpbil fylld med saker står xxxx, Mariann och Lena från Älvsjökyrkan står på var sin sida om om honom. Han har en tröja i grönt och rött med ett stort gult kors på. Mariann och Lena, båda kortklippta med glasögon, har röda tröjor på sig.

Det är seneftermiddag i ett novemberkallt Älvsjö och framför Älvsjökyrkan packas en liten lastbil full. Många har skänkt saker som kommer att gå vidare till det krigsdrabbade Ukraina. Det är till och med så att det kom in så mycket att allt inte kom med i den här svängen. Vi samarbetar med en församling i Kiev som ser till att allt hamnar där det mest behövs. Nikita Kharkov, som har kört hela vägen hit, siktar på att komma tillbaka runt jul och hämta nästa omgång.

Mariann och Lena på bilden har, tillsammans med lite hjälp av några fler frivilliga, gått igenom och sorterat alla gåvor som kom till Älvsjökyrkan, så Nikita kunde välja det som kändes viktigast. Både här och i Brännkyrka kyrka har människor lämnat sovsäckar, termosar, medicinsk utrustning, mat, filtar, fotogen, varma kläder och annat. När vinterkylan isar och elnätet slagits ut behövs det verkligen. Stort tack till alla som bidragit!

Vi påminner om att penninginsamlingen för att köpa kaminer fortfarande pågår. De är bokstavligt talat livräddare för att hålla värmen och kunna tillaga mat när infrastrukturen slagits ut. Flera familjer flyttar ihop för att klara vintern. Kaminerna köps på plats och kostar ca 90 USD (motsvarande ca 1000 kronor) styck. Det går att swisha ett bidrag till Kyrkans insamling till Ukraina Diakoni: swishnummer 1236908966 skriv Järnkamin som meddelande. (Alla bidrag går oavkortat till att köpa in kaminer.)