Stabat Mater i Älvsjökyrkan på Långfredagen

Syntolkning: porträttmålning av Giovanni Batista Pergolesi. Han har mörkt, lockigt hår (ev peruk?), blekt, långsmalt ansikte, är klädd i en mörk rock, rosa väst och en vit skjorta med hög krage. Han håller i ett notblad i vänster hand och en klockkedja (?) framför bröstet i höger hand.

På Långfredagen framförs Stabat Mater i Älvsjökyrkan.

Stabat Mater är en text som tros vara skriven på 1200-talet. Den är beskriver Marias (Modern: Mater) och hennes känslor inför den korsfäste Jesus och hans lidanden. Texten används fortfarande som begynnelseord till en av de i katolska kyrkan brukliga sekvenserna från 1300-talet.

Många har tonsatt texten och på långfredagen får vi höra Giovanni Battista Pergolesis (1710 – 1736) musik. Verket skrevs ursprungligen för tre violiner, cello och orgel utöver de två sångstämmorna, men på långfredagen kommer vi att få höra en version anpassad för pianoackompanjemang.

Välkommen till Älvsjökyrkan på Långfredag 7/4 kl 11!

Solister

Karolina Åsberg är mezzosopran och har en masterexamen i klassisk sång från Kungliga Musikhögskolan. Tidigare har hon studerat vid Operahögskolan i Stockholm, Stockholm Operastudio och Birkagårdens Folkhögskola. Hon gör såväl byxroller i operor, såsom Sesto i La clemenza di Tito (Mozart) och titelrollen i Julius Caesar (Händel), som nyskriven svensk musik. Karolina har tilldelats ett flertal stipendier och medverkade nyligen i en masterclass med Ann-Sofie von Otter.

Andreas Julin har en examen från Sköndalsinstitutets kantorslinje och piano- och sångpedagogutbildning på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm samt en Masters i kammarmusikspel på Musikhögskolan i Piteå.

Utöver sin tjänst som piano- och sångpedagog vid Salems Kulturskola sedan 1997 frilansar han som både pianist och sångare och är fast medlem i Gustaf Sjökvists kammarkör.

Andreas har i och med sin musikbakgrund och sitt professionella arbete ett djupt intresse för romansrepertoaren och vurmar särskilt för det lilla kammarmusikformatet i ett stort musikaliskt sammanhang.

Qaryn Eng är koloratursopran och har sjungit både i kör och som solist sedan tidig ålder. Efter musikgymnasiet i Västerås valde hon en annan professionell bana, men har fortsatt med sången på fritiden i form av körsång och sånglektioner. För ett par år sedan tog hon tjänstledigt och studerade heltid två år på Stockholm Operastudio, där hon lärde känna Karolina. Hon är fast medlem i Gustaf Sjökvists kammarkör, där hon lärt känna Andreas.